Aminosyrer
De fleste vet allerede at protein er muskelenes byggesteiner. Men at protein i sin tur er bygd opp av kjeder av aminosyrer er det betydelig færre som vet. Totalt finnes det 20 forskjellige aminosyrer, og alle er nødvendige for å danne protein. I tillegg til å danne protein i komplekse kjeder, kan aminosyrer også forekomme i fri form. De enkelte aminosyrene har ulike egenskaper og funksjoner, hvorav mange kan knyttes til forbedret prestasjon og gode treningsresultater.
Av de 20 aminosyrene som er nødvendige for å danne protein, er åtte av såkalt essensiell natur (benevnes vanligvis EAA). Dette innebærer at de regelmessig må tilføres via kosten, siden kroppen mangler evnen til å produsere dem på egen hånd.
Av de åtte essensielle aminosyrene anses de tre forgrenede (benevnes vanligvis BCAA) å ha aller størst innvirkning på muskeloppbyggingen. Disse tre heter leucin, isoleucin og valin. I denne trioen er leucin den sterkest lysende stjernen med sin uforlignelige evne til å stimulere proteinsyntesen. De tre aminosyrene samvirker imidlertid synergisk og gir best effekt hvis de inntas sammen. I tillegg til å stimulere proteinsyntesen kan inntak av BCAA også motvirke mental tretthet.
Blant de ikke-essensielle aminosyrene er det en håndfull som utmerker seg med sine prestasjonsfremmende egenskaper. For eksempel beta-alanin som forbedrer utholdenheten ved å øke kroppens toleranse mot melkesyre, L-karnitin som muliggjør økt bruk av fett som energikilde, og L-arginin som fremmer pump ved å øke nivåene av nitrogenoksid i blodet.
Når? Før og/eller under trening. Hvor mye? 5-10 g per gang. Hvorfor? Forbedre prestasjon og motvirke muskelnedbrytning.