Protein
Protein er helt livsnødvendig for kroppen for å bygge og reparere sitt vev. Dette inkluderer bevaring og dannelse av muskelmasse. For å få god avkastning på treningen sin er det altså viktig å sørge for at man har et tilstrekkelig proteininntak. En god tommelfingerregel å forsøke å forholde seg til er å få i seg minst 2 g protein per kilo kroppsvekt hver dag.
Dersom man slurver med å tilgodese kroppens proteinbehov og samtidig driver med regelmessig trening, kan det innebære 1. at man stagnerer i utviklingen sin og ikke får de resultatene man ønsker, eller 2. at man i verste fall bryter ned eksisterende muskelmasse og dermed går bakover i utviklingen. Å tilgodese proteinbehovet sitt gjennom det daglige kostholdet er ikke umulig, men for mange er det både vanskelig, dyrt og upraktisk. Man pleier å si at man bør dekke minst halvparten av proteinbehovet sitt med «vanlig mat», mens resten kan komme fra tilskudd.
I bunn og grunn er proteinpulver høykonsentrert næring. Denne næringen kan ha sitt opphav i en rekke ulike råvarer, men den vanligst forekommende er melk. Protein fra melk anses nemlig å ha en høy biologisk verdi takket være sin komplette aminosyreprofil. Fra melk utvinner man de i pulverform populære proteinkildene myse og kasein.
Mysen er kjent for sitt raske opptak, noe som gir en kraftig stimulering av proteinsyntesen og en stor muskelbyggende effekt. En drikk blandet på myseprotein har ofte en tynn konsistens og er veldig lettdrikkelig. Kasein tas opp langsomt og tilskrives først og fremst antikatabole egenskaper (motvirker muskelnedbrytning). Kaseindrikker er som regel noe kremetere enn myse og kan med fordel blandes med litt mindre væske for å oppnå en puddinglignende konsistens. Mysens raske opptak gjør at det passer best når kroppen er i akutt behov for næring, f.eks. etter trening eller etter nattefaste. Mens kaseinets langsomme opptak gjør at det passer bedre å innta som mellommåltid eller kveldsmat.
For de som er laktoseintolerante eller har ideologiske grunner til å unngå animalske produkter, er soyaprotein et godt alternativ. Soyaprotein utvinnes fra soyabønner og er en av få ikke-animalske proteinkilder som anses å være biologisk fullverdig.
Når? Som mellommåltid, kveldsmat og etter trening.
Hvor mye? 30-40 g pulver, 2-4 ganger daglig.
Hvorfor? Fremme restitusjon og stimulere muskeloppbygging.
- Les mer om og handle proteinpulver her.